5 Tips: zet kinderen steviger in hun schoenen

5 tips: zet kinderen steviger in hun schoenen

Sommige kinderen zijn heel zeker van zichzelf. Andere kinderen staan van nature niet zo stevig in hun schoenen. Ze twijfelen vaak aan zichzelf, houden zichzelf vaak wat op de achtergrond en lopen daardoor meer kans om niet gezien te worden. En dat terwijl ze jouw aandacht juist zo goed kunnen gebruiken. Lees hier wat je kunt doen om het zelfvertrouwen van kinderen te laten groeien.

Tip 1: Omgaan met complimenten

Terwijl de meeste kinderen glunderen wanneer je ze prijst, zijn er ook kinderen die het lastig vinden een compliment in ontvangst te nemen. Het maakt ze onzeker, ze geloven niet dat het compliment oprecht voor hen bedoeld is. Het geven van een non-verbaal compliment kan dan helpen; een duim opsteken, een high-five geven of bijvoorbeeld een foto maken van een werkstuk omdat het zo mooi is geworden.

Of ga met het kind in gesprek. Geef aan dat je graag wil zeggen dat het goed gaat, maar niet precies weet hoe. Vraag op welke manier het kind graag een compliment krijgt. Het zal je verrassen hoe goed een kind aan kan geven wat bij hem of haar past!

Tip 2: Stem je doelen af

Natuurlijk stem je je doelen af op het niveau van het kind. Je zorgt ervoor dat je een leerling niet overvraagt. Soms maak je daarbij weloverwogen keuzes in het aanbod van de lesstof, leg je die vast in een plan en bespreek je dit met ouders.

Maar stem je de doelen ook af met de leerling zelf? Er is niets zo belangrijk voor een kind als zelf te weten waar de leerkracht met je aan werkt en waarom. Maak een leerling deelgenoot van zijn eigen ontwikkelproces. Als jij vol vertrouwen uit kan leggen aan welke doelen gewerkt wordt en waarom, geef je het kind de motivatie en het zelfvertrouwen dat het gaat lukken. Wat een teamwork!

Tip 3: Gebruik ‘helpende gedachten’

Heb jij ook zo’n leerling in je klas? Een leerling die het lastig vindt om zaken in een realistisch perspectief te zien? Bij wie het glas altijd half leeg is, in plaats van half vol? ‘Helpende gedachten’ kunnen dan uitkomst bieden. Dit zijn gedachten die je sterk en vrolijk maken en je helpen te focussen op dingen die goed gaan. Een onzeker kind heeft deze gedachten vaak niet vanzelf. Zo’n kind denkt bijvoorbeeld dat het altijd perfect moet zijn en geen fouten mag maken. Aan jou als leerkracht de taak om de leerling de helpende gedachte te bieden: fouten maken mag, ieder mens maakt fouten. Hou vol, dan zul je zien dat het kind het daarna zelf kan!

Sommige kinderen hebben een extra steuntje in de rug nodig als het gaat om het leren vertrouwen op jezelf en op je eigen mogelijkheden. Daarbij kunnen de volgende trainingen helpend zijn.

Tip 4: De training Rots & Water

Deze training voor kinderen en jongeren richt zich op bewustwording van eigen kracht en mogelijkheden. De kinderen leren zich onafhankelijk op te stellen (‘rots’) en eigen keuzes te maken. Maar ook leren ze met elkaar samenwerken en –leven (‘water’). Tijdens de training worden veel lichamelijke oefeningen gedaan en mentale en sociale vaardigheden aangeboden. Naast de oefeningen zijn er ook korte groepsgesprekken, waarin ruimte is voor zelfreflectie en het maken van opdrachten. Lees meer over deze training >

Tip 5: De Gelukskoffer

Met behulp van de Gelukskoffer werken kinderen aan de ontwikkeling van een solide, zonnig eigen gedachtegoed. De opdrachten die ze daarbij krijgen zijn uitnodigend en doen een beroep op verschillende vaardigheden. De gedachte achter de Gelukskoffer is simpel: kinderen met zelfvertrouwen staan steviger in hun schoenen en hebben een positiever beeld van zichzelf en van de wereld om hen heen. Lees meer over deze lesmethode >
Media
  • gt_shy.jpg

Onderdeel van Meerkring

Professionele ondersteuning bij vragen over leerlingen die
een extra stimulans nodig hebben om zich verder te ontwikkelen
en bij leerlingen van wie het gedrag als complex wordt ervaren
Blijf in alles jezelf, daarin ligt je ware kracht.
Hoe sterker jij staat, hoe meer je
voor anderen kunt betekenen.

Contact

De Gedragstolk
Lageweg 8
3815 VG Amersfoort

Tel.: 033 - 30 30 711
E-mail: info@degedragstolk.nl

Plan route

Volg ons

Volg ons op Facebook