3 Tips om het schooljaar gedenkwaardig af te ronden

3 tips om het schooljaar gedenkwaardig af te ronden

De laatste periode van het schooljaar is aangebroken. Een schooljaar waarin je hard gewerkt hebt aan de groepsvorming in je klas. En nu neem je over anderhalve maand afscheid van je leerlingen en je leerlingen van jou. Dat doet iets met ze èn dus met de groep. Kinderen kunnen soms een wat onbestemd gevoel krijgen en je groep kan wat rumoeriger worden. En hoewel kinderen op de basisschool meestal niet echt afscheid van elkaar hoeven te nemen, is het goed om het einde van het schooljaar met elkaar te markeren.

Tip 1: Een complimentenkaart

Ieder kind in je klas heeft dit jaar dingen gedaan of bereikt om trots op te zijn. Misschien iets op didactisch gebied. Maar wellicht ook iets op sportief of sociaal gebied of met betrekking tot zijn/haar leerhouding. En hoe fijn is het voor een kind om daarvoor een compliment te krijgen!
Zoek voor ieder een kind een mooie kaart of toepasselijke afbeelding uit. Schrijf daarbij je welgemeende compliment. Zorg ervoor dat je compliment weergeeft wat het kind gepresteerd heeft en wat het effect daarvan is. Bijvoorbeeld: Ik ben er trots op dat je je aandacht zo goed op je werk kunt richten, het is daardoor altijd op tijd en goed af, of: Ik vind het knap dat je de tafels tot 10 nu uit je hoofd kent, zodat je zelfs moeilijke sommen vlot kunt maken.

Over complimenten gesproken… Ken je de complimentenbal al? Een leuke manier om kinderen complimenten aan elkaar te laten maken!

Klik hier om de complimentenbal te bekijken!

Tip 2: Een bingospel

Maak een ‘bingokaart’ met in de vakjes (minder) bekende feiten over je leerlingen. Geef elk kind een kaart en laat ze door de klas lopen. Het doel is om door middel van het stellen van vragen klasgenootjes te vinden die aan de omschrijving voldoen. Het klasgenootje schrijft vervolgens zijn/haar naam in het vakje. Wie heeft er ‘bingo’?

Bekijk een voorbeeld van zo’n bingokaart.

Tip 3: Een terugblikboek

Blik met je kinderen terug op het afgelopen schooljaar en alles wat jullie met elkaar gedeeld hebben. Laat de kinderen daarna een herinnering op papier schrijven of tekenen. Maak van alle pagina’s een boek of scan ze in en maak er een powerpoint presentatie van. Een mooi cadeau op de laatste schooldag. Je leerlingen zullen op deze manier vast nog vaak met plezier terugdenken aan dit jaar!
Media
  • afronding.png

Onderdeel van Meerkring

Professionele ondersteuning bij vragen over leerlingen die
een extra stimulans nodig hebben om zich verder te ontwikkelen
en bij leerlingen van wie het gedrag als complex wordt ervaren
Blijf in alles jezelf, daarin ligt je ware kracht.
Hoe sterker jij staat, hoe meer je
voor anderen kunt betekenen.

Contact

De Gedragstolk
Lageweg 8
3815 VG Amersfoort

Tel.: 033 - 30 30 711
E-mail: info@degedragstolk.nl

Plan route

Volg ons

Volg ons op Facebook